MILITÄRT

Vilka vägar kan man gå.

 

Det finns olika sätt att gå med i Hemvärnet om man genomfört värnplikten eller inte.
Vi ska försöka att bena ut frågetecken på hur man går till väga. Man kan gå flertalet specialistbefattningar eller bli instruktör

Kravet är att du är svensk medborgare och över 18 år.



Antal dygn: Insatskompani 8 dygn/år, bevakningskompani 4 dygn/år
Förmåner: SGI-ersättning för förlorad inkomst från ordinarie sysselsättning, skattefri utbildnings premie på 7000kr (insatskompani) alt 3500kr (bevakningskompani) per genomfört utbildningsår, fri kost och logi, reseersättning, skyddsvaktsutbildning och interna utbildningar.
Hemvärnet är en del av Försvarsmaktens insatsorganisation och utgör nästan hälften av personalen. Hemvärnsförbanden är moderna krigsförband med huvuduppgift att skydda, bevaka, ytövervaka och stödja samhället vid kris. På detta sätt bildar de en nationell och territoriell bas för försvaret och skyddet av Sverige. Hemvärnet består av insatsberedda förband med avancerad och ändamålsenlig utrustning gentemot dess uppgifter. Till de vanligaste förbandstyperna hör bevakningskompani och insatskompani. Bevakningskompanierna är stationära förband som verkar lokalt, medan insatskompani är rörliga med mer krävande uppgifter. Insatskompanierna förflyttar sig med bandvagnar, terrängbilar och specialutrustade minibussar. De kan därmed kraftsamla där de behövs som bäst.
Om Sverige drabbas av naturkatastrofer, omfattande olyckor eller andra hot mot samhället är hemvärnet beredda att ge stöd till polis, räddningstjänst och andra myndigheter.

Vid skogsbränder, översvämningar, pandemier eller eftersök av försvunna personer finns hemvärnsförbanden som en extra resurs. Varje år genomför hemvärnet ett stort antal sådana insatser till stöd för samhället.

Genomförd värnplikt


1. Gör en ansökan till Hemvärnet via

mitt.forsvarsmakten.se/homeguard-info

2. Var noga med att fylla i information om tidigare militär utbildning
3. Du blir kontaktad av ditt nya tilltänkta kompani och ni bokar en tid för intervju
4. Genomför Säkerhetsprövningsintervju
5. Du kollas upp i brottsregistret
6. Du får en kallelse för Introduktionshelg (genomförs fyra gånger per år*)
7. Efter genomförd Introduktion är du nu Hemvärnssoldat och tjänstgör de dygn ditt avtal styr.

Ej genomförd värnplikt


Hos www.frivilligutbildning.se ser du alla frivilligorganisationer som är kopplade till Försvarmakten. Dessa organisationer utbildar frivillig personal som vill bli del av Hemvärnet.
1. Läs på om vilken befattning du är intresserad av och gå med i den frivilligorganisation som utbildar denna befattning.
2. Kontakta din frivilligorganisation för att upprätta en Utbildningsplan. Ni bokar under samma träff din GU-F**
3. När din utbildningsplan är upprättad, gör en ansökan till Hemvärnet via  mitt.forsvarsmakten.se/homeguard-info

4. Du blir kontaktad av ditt nya tilltänkta kompani och ni bokar en tid för intervju
5. Genomför Säkerhetsprövningsintervju
6. Du kollas upp i brottsregistret
7. Du får en kallelse för Introduktionshelg (genomförs fyra gånger per år*)
8. Efter genomförd befattningsutbildning och Introduktion är du nu Hemvärnssoldat och tjänstgör de antal dagar ditt tjänstgöringsavtal är signerat för.

*Under perioder med fler antal sökanden till Hemvärnet kan dessa ske oftare. Information om aktuella datum finns i din kallelse.


**Grundläggande soldatutbildning för Frivilliga, genomförs av Försvarsutbildarna oberoende vilken befattning du senare skriver avtal som.